top of page
Αναζήτηση

Προκλήσεις, αλλαγές, κρίσεις! Πως να τις αντιμετωπίσω;

Έγινε ενημέρωση: 23 Μαΐ 2022



Αλήθεια, πως νοιώθεις αυτο το διάστημα;


Κυλάνε ομαλά τα πράγματα στη ζωή σου που σ’ ενδιαφέρουν; Είναι η καθημερινότητα σου ισορροπημένη και δημιουργική; Λειτουργείς σε ευθυγράμμιση με τους στόχους σου, προσωπικούς και επαγγελματικούς, αντλώντας ικανοποίηση από την κάθε επιτυχία που κατακτάς βήμα-βήμα;


Ή αισθάνεσαι ότι έχεις μπλοκάρει από παράγοντες που δεν μπορείς άμεσα να ελέγξεις, και στην προσπάθεια να τους διαχειριστείς η επιδίωξη των στόχων σου μοιάζει ν’ αντικρούεται στις ανάγκες της εποχής και ολοένα να ξεμακραίνει;

Αν κάτι σου θυμίζει αυτό, να ξέρεις ότι πολλοί νοιώθουμε έτσι!

Μπερδεμένοι, αποπροσανατολισμένοι απ’ το σχέδιο ζωής που θέλουμε, έως και ακινητοποιημένοι.


Γιατί;


Για να απαντήσουμε, ας θυμηθούμε πρώτα..


Που βρισκόμαστε; Ποιό ειναι το περιβάλλον γύρω μας;


Νέες προκλήσεις σε επαγγελματικό, προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο


Κατ’ αρχήν βρισκόμαστε στην μαγική εποχή της Άνοιξης, περίοδο αναγέννησης του κύκλου της ζωής και προάγγελο του καλοκαιρού. Η ομορφιά στη φύση, σύμβολο δημιουργίας και μεταμόρφωσης μπορεί να προκαλέσει από μόνη της, πολλά και ανάμικτα συναισθήματα.


Ένταση και προσμονή που δυναμιτίζει τις ελπίδα στις δικές μας προσδοκίες για μεταμόρφωση, αλλά συγχρόνως μπορεί να φέρει θλίψη και ακινησία εάν ερχόμαστε από ένα κουραστικό χειμώνα που η φορτωμένη καθημερινότητα μας ακύρωνε αυτά που θέλαμε να κάνουμε για τον εαυτό μας. Πίστεψε με, πράγμα πολύ κοινό και συνηθισμένο!


Συγχρόνως σε οικονομικό, πολιτικό, φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον, είμαστε στη φάση που πολλά ακόμα συμβαίνουν. Παλιά και νέα. Γνωστά και άγνωστα!


Γνωρίσαμε τον κορονοϊό, γνωρίζουμε πολέμους και ζούμε την ενεργειακή κρίση!


Διεθνείς κρίσεις που ακόμα και εάν κάποιες δεν εξελίσσονται στο κατώφλι της δικής μας πόρτας, λόγω της παγκοσμιοποίησης μας επηρεάζουν όλους από λίγο μέχρι πάρα πολύ. Χωρίς να έχουμε για όλες έτοιμο πλάνο αντιμετώπισης και σε διαστάσεις μεγαλύτερες απ’ αυτές που γνωρίζαμε παλιότερα.

Επαγγελματικά, οι επιχειρήσεις καλούνται να διαχειριστούν τις κλιμακούμενες κρίσεις των τελευταίων ετών, να δημιουργήσουν σχέδια επιβίωσης ενίοτε κάνοντας δύσκολες αναδιοργανώσεις με συνέπειες τόσο στο δικό τους μέλλον όσο και των εργαζομένων τους.


Στην κατακλείδα, βρισκόμαστε σε πρόσφορη εποχή για να νοιώθουμε σύγχυση και να μην ξέρουμε πώς να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις!

Πιθανώς να δημιουργούνται αρνητικά συναισθήματα όπως άγχος, θλίψη, ανασφάλεια για το άγνωστο, αδυναμία, απελπισία και απαισιοδοξία που οδηγούν σε αρνητικές συμπεριφορές.


Ποιες είναι αυτές; Αδράνεια, απάθεια, παραίτηση, αναβλητικότητα, αυτό-σαμποτάζ, αδιαφορία, νευρικότητα, επιθετικότητα, και άλλες ανάλογα με την προσωπικότητα του ατόμου, που όλες πυροδοτούνται από το φόβο. Αναγνωρίζεις κάτι απ’ αυτά;


Θα μου πεις, ωραία τα λέμε και τα αναλύουμε… τι κάνουμε όμως;


Το να αναγνωρίζουμε και να αποκωδικοποιούμε το τι μας συμβαίνει είναι το πρώτο σημαντικό βήμα. Που φυσικά αν σταματήσουμε εκεί, από μόνο του δεν σημαίνει και πολλά. Γιατί το δεύτερο απαραίτητο, είναι να βρούμε τι χρειαζόμαστε να κάνουμε για να περάσουμε από αυτή την αρνητική φάση στη δική μας δημιουργική δράση!


Αν σε βαραίνουν τέτοια συναισθήματα, επειδή οι εξωτερικοί παράγοντες επηρεάζουν πολύ την επαγγελματική και οικονομική σου ζωή. Είτε προβληματίζεσαι από προσωπικές καταστάσεις, είτε επειδή έχεις αναλάβει μεγάλο φορτίο υποχρεώσεων και ευθυνών, είτε γιατί βλέπεις τα όνειρα σου να απομακρύνονται απ’ την πραγματικότητα σου, είτε για όποιο λόγο είναι σημαντικός για σένα…

Και θέλεις κάτι να γίνει γι’ αυτό, κάτι να αλλάξει, έχω να σου πω μία μεγάλη αλήθεια!


Κανείς δεν θάρθει να το κάνει για σένα! Όχι απαραίτητα επειδή δεν θέλει, αλλά επειδή δεν μπορεί! Είναι μεγάλη ανακούφιση εάν έχεις γύρω σου ανθρώπους που μπορούν να σε στηρίξουν αλλά να γνωρίζεις ότι ο μόνος που μπορεί να αντιμετωπίσει ουσιαστικά τις εξωτερικές και εσωτερικές κρίσεις που περνάς και να πετύχει μια θετική αλλαγή για εσένα, είσαι ΕΣΥ!


Χρειάζεσαι να βρεις το δικό σου πλάνο δράσης που θα σε βγάλει από την αδράνεια και θα σε οδηγήσει να αποκτήσεις τον έλεγχο των πραγμάτων της ζωής σου, στη σημερινή απρόβλεπτη εποχή.


Μπορείς να ξεκινήσεις θέτοντας κάποιες ερωτήσεις στον εαυτό σου που θα σε βοηθήσουν, όπως:

  • Τι είναι αυτό που θέλεις για να νοιώθεις γαλήνη και ισορροπία αυτή την εποχή;

  • Ποιους θέλεις να έχεις μαζί σου;

  • Ποιος μπορεί να σε βοηθήσει;

  • Πως νοιώθεις εσύ ασφαλής και ότι έχεις τον έλεγχο; Τι χρειάζεσαι γι’ αυτό;

  • Ποια θέματα είναι τα σημαντικά της ζωής σου και δεν τα διαπραγματεύεσαι;

  • Τι μπορείς να ελευθερώσεις απ’ τον έλεγχο σου, που σε βαραίνει; Άτομα, αγαθά, επιθυμίες, πεποιθήσεις, συναισθήματα.

Αφού κάνεις την προσωπική σου έρευνα, σου προτείνω μερικές ιδέες που πιστεύω θα σε ενδυναμώσουν στην προσπάθεια σου να περάσεις στη δημιουργική δράση!


1. Κάνε για λίγο ΠΑΥΣΗ. Δώσε χρόνο στον εαυτό σου να αποφορτιστεί από όλες αυτές τις σκέψεις. Άδειασε το μυαλό σου αν γίνεται. Κάνε κάτι που σου αρέσει, απόλαυσε τη ροή της ζωής γύρω σου. Ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία για να πετύχουμε τους στόχους μας, είναι να μπαίνουμε σε “pause mode” κατά διαστήματα από το πρόγραμμα μας, και να δίνουμε το χώρο και χρόνο στον εαυτό μας να αποσυμπιεστεί, να φορτώσει μπαταρίες για να προχωρήσει με περισσότερες δυνάμεις εκεί που θέλει.


2. Εξάσκησε την Ενσυνειδητότητα με όλες τις αισθήσεις σου! Όραση, όσφρηση, ακοή, αφή και γεύση! Αναπτύσσοντας τις ικανότητες του να γνωρίζεις κάθε στιγμή τι κάνεις, τι σκέφτεσαι, τι αισθάνεσαι και τι βιώνεις, σε βοηθάει

✔️ να έχεις τον έλεγχο των πραγμάτων γύρω σου για να παραμένεις προσηλωμένος-η στο στόχο σου.

✔️ να σταματάς τις αυτόματες αντιδράσεις, μηχανικές κινήσεις και συνήθειες, και να συμπεριφέρεσαι προς τον εαυτό σου και τους άλλους απόλυτα συνειδητά. Αποκτώντας ενσυνειδητότητα, είσαι παρών-ουσα σε κάθε στιγμή της ζωής σου.

✔️ να έχεις καθαρότερη αντίληψη των καταστάσεων.

✔️ ν️α ενισχύσεις την δημιουργικότητα, την ανθεκτικότητα και την ισορροπία προς τον εαυτό σου, τους ανθρώπους και τις καταστάσεις γύρω σου.


Σου προσφέρω μια απλή και αποτελεσματική άσκηση που μπορεις εύκολα να χρησιμοποιείς για να αναπτύξεις την Ενσυνειδητότητα. Πάτησε παρακάτω να την κατεβάσεις



3. Αποδέξου ότι ούτε μπορείς να τα γνωρίζεις όλα, ούτε απαιτείται, αλλά ούτε μπορείς να έχεις στον έλεγχο σου αυτά που θα ήθελες. Καθώς και δεν μπορείς να ελέγξεις άλλους ανθρώπους, τις συμπεριφορές τους και τα θέλω τους. Ταιριάζουν ή όχι με σένα, θα σε βοηθήσει να αποδεχτείς αυτό που είναι.


4. Επικεντρώσου να φροντίσεις αυτά που μπορείς, δηλαδή το σώμα σου, τις σκέψεις και τα συναισθήματα σου, τους αγαπημένους σου, το περιβάλλον, το συλλογικό καλό, με αγάπη, πίστη και σεβασμό στον εαυτό σου.


5. Προσαρμόσου στις νέες συνθήκες, φτιάχνοντας κανόνες και πλαίσιο που θα σε βοηθήσει να διαχειρίζεσαι αποτελεσματικά τις κρίσεις και να κινείσαι με ασφάλεια και αρμονία. Καλωσόρισε ότι νέο γεννιέται εξωτερικά και μέσα σου, μπορεί να κρύβει μεγάλες ευκαιρίες.


6. Απελευθερώσου από οτιδήποτε μη ωφέλιμο και τοξικό, και συνδέσου με τον εαυτό σου, τις αξίες σου και το νόημα ζωής που θέλεις να έχεις.


7. Αναγνώρισε όσα έχεις πετύχει (που σίγουρα δεν είναι και λίγα) και επίτρεψε στον εαυτό σου να κάνει λάθη, να συνέρχεται, να ανασυγκροτεί τις δυνάμεις του μετά από κάθε προσπάθεια. Δώσε του χρόνο να σκέφτεται, να αμφισβητεί, να εξετάζει και να αποφασίζει με τους δικούς του όρους.


8. Δες τον εαυτό σου σαν ένα καλό και πολύτιμο φίλο που τον σέβεσαι, τον αγαπάς και τον συμβουλεύεις από καρδιάς. Νοιώσε ευγνωμοσύνη που τον έχεις δίπλα σου.


 

Τι σου προτείνω να κρατήσεις από το σημερινό άρθρο


Οι προκλήσεις υπήρχαν, υπάρχουν και θα συνεχίσουν να εμφανίζονται στη ζωή μας. Άλλοτε σαν φυσικές αλλαγές στη διάρκεια του χρόνου και την εξέλιξη των πραγμάτων και του ανθρώπου, άλλοτε σαν αναπάντεχες κρίσεις.


Για να ανταποκρίνεσαι καλύτερα και να παραμένεις ενεργά στο σχέδιο της ζωής που θέλεις,


⚡️ δημιούργησε το πλάνο δράσης σου επανεξετάζοντας κάθε φορά τα νέα δεδομένα. “Ο καλός ο καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται..” και μετρώντας τις συνθήκες αλλάζει πορεία ώστε να οδηγήσει το καράβι με τη δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια στον προορισμό του.


⚡️ άντλησε γνώση απ’ το παρελθόν αλλά νάχεις το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Δεν μπορείς τίποτα να αλλάξεις από αυτά που συνέβηκαν, μπορείς όμως απόλυτα να διαμορφώσεις αυτά που πρόκειται να έρθουν.


⚡️ εστίασε στα θετικά της ζωής σου και νοιώσε ευγνωμοσύνη! Πίστεψε στον εαυτό σου και τις ικανότητες σου. Οτιδήποτε έκανες για να καταφέρεις όλα τα σπουδαία που έχεις μέχρι σήμερα, είναι δικό σου επίτευγμα. Γνωρίζεις και μπορείς να το ξανακάνεις και για όσες φορές σου χρειάζεται!


Και μην ξεχνάς…


💥 Ο χρόνος σου είναι πολύτιμος, περιορισμένος και δεν μπορείς να τον πάρεις πίσω.

💥 Μπορείς να έχεις τον έλεγχο των καταστάσεων στη ζωή σου.

💥 Κανένα εμπόδιο δεν είναι απόλυτο.

💥 Κάθε στόχος μπορεί να είναι εφικτός, αν γνωρίζεις πώς να τον βάλεις με τους δικούς σου όρους!



Αν χρειάζεσαι βοήθεια, είμαι δίπλα σου!


Χρησιμοποίησε την Δωρεάν συνάντηση γνωριμίας που προσφέρω - πατώντας ΕΔΩ - και επικοινώνησε μαζί μου.

Οι σκέψεις σου με ενδιαφέρουν!





58 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
3ef0a7_c6cb746de9b2499da5225bb5a8e4d77c_
bottom of page